Carl Nielsen Selskabet har siden 1998 uddelt en årlig hæderspris til en person, som har gjort sig særlig fortjent som Nielsen-fortolker eller formidler.
Hæderpris til forfattere
I stor anerkendelse af monografien: “Carl Nielsen – En kulturhistorisk biografi” tildeltes de tre forfattere Michael Fjeldsøe, Katarina Smitt Engberg og Bjarke Moe Carl Nielsen Selskabets hæderspris ved en festlig optræden på Bog Forum efteråret 2024.
Hæderspris til Luisi
I anledning af, at det på beundringsværdig vis er lykkedes dirigenten Fabio Luisi at give et nyt og frisk bud på udførelsen af Carl Nielsens symfonier og solokoncerter, overrakte vi ham Carl Nielsen Selskabets Hæderspris 2023 efter en koncert i DR Koncerthuset lørdag den 29. april. Mange instrumentale detaljer står lysende klart frem samtidig med, at helheden løfter sig på et fornemt internationalt niveau i Fabio Luisis og DR Radiosymfoniorkestrets nye indspilning af værkerne for pladeselskabet Deutsche Grammophon.
2019 fik violinist og dirigent Nikolaj Szeps-Znaider hædersprisen for hans fine fremførelser af Carl Nielsens Violinkoncert og som opmuntring til, at han som dirigent skal cd-indspille alle Carl Nielsens symfonier med Odense Symfoniorkester, der i 2021 fejrer sit 75-års jubilæum.
2018 Violinisten Niklas Walentin modtog prisen ved en koncert på Louisiana for sit entusiastiske arbejde for Nielsens violinmusik. Allerede i 2012 placerede han sig kun 18 år gammel på en imponerende andenplads ved den 9. internationale violinkonkurrence i Odense. I 2015 udkom en CD med Nielsens to sonater og de to solostykker, – fornemt lanceret ved en koncert i Carnegie Hall. 2017 var han solist i Nielsens violinkoncert i Philharmonic Hall i St. Petersborg. Walentin spillede her med St. Petersborg State Symphony Orchestra ”Classica”.
2017 dirigent Alan Gilbert for sine indspilninger af Carl Nielsens symfonier med New York Philharmonic, overrakt ved et gæstespil med orkester og dirigent i København.
2016 John Fellow for sit omfattende arbejde med udgivelse af Carl Nielsen Brevudgaven.
2015 operasanger Johan Reuter, modtog æresbevisningen på selve jubeldagen, den 9. juni, hvor han om aftenen sang den på én gang despotiske og neurotiske kong Saul i Saul og David på Operaen i København.
2006 Kgl. Kammersanger Ib Hansen ved et særligt arrangement på Det Kongelige Teaters Gamle Scene den 1/11 forud for Teatrets premiere på nyopsætningen af ”Maskarade”.
2005 organist, professor Grethe Krogh. Hun modtog den ved en koncert 28/1 Trinitatis Kirke i København.
2004 daværende førstebibliotekar Niels Krabbe for hans lederskab af den kildekritiske Carl Nielsen Udgave.
2003 dirigent Herbert Blomstedt som i sin tid som chef for Radiosymfoniorkestret lavede stadig markedsførte indspilninger af såvel symfonierne som koncerterne. Han indspillede en ny, meget rost symfonicyklus med San Francisco Symphony Orchestra og har stadig Nielsens musik på repertoiret, som han dirigerer overalt i den vestlige verden.
2002 DR’s orkester- og korchef Per Erik Veng for sit utrættelige arbejde for at markedsføre Nielsen udenlands ved at lade Radiosymfoniorkestret spille Nielsen på deres turneer.
2001 dirigent Michael Schønwandt, der som den første danske dirigent, der studieindspillede alle Nielsens seks symfonier med et dansk orkester, og senere udmærkede sig med sine Nielsen-tolkninger med Radiosymfoniorkestret, der udkom på dvd.
2000 DR Radiosymfoniorkestrets fornemme soloklarinettist Niels Thomsen, for sine fine fortolker af Nielsens Klarinetkoncert og fordi han kastede glans over de store klarinetsoloer i andre af Nielsens orkesterværker.
1999 redaktør Torben Meyer for sin Carl Nielsen-biografi, der udkom allerede i slutningen af 1940’rne og blev til under en vis kontrol fra Nielsens efterkommere. Alligevel lykkedes det Meyer at mere end antyde, at komponistens privatliv ikke havde været problemfrit.
1998 pianist Anne Øland for sine Nielsen-indspilninger, som elev af komponist og pianist Herman D. Koppel var hun med til at bringe en levende Carl Nielsen-tradition videre til en ny generation af danske pianister.