Carl Nielsen Selskabet
English
Selskabet
Biografi
Værkoversigt
Diskografi
Opførelser
Nielsen noter
LinksFORMÅL & HISTORIE

Det er Selskabets formål at fremme kendskabet til Carl Nielsen og arbejde for udbredelsen af hans musik.

Selskabet udgiver i samarbejde med Carl Nielsen Museet i Odense tidsskriftet Espansiva. Til alle de medlemmer, der giver os en e-mail-adresse sender vi desuden med jævne mellemrum et nyhedsbrev om begivenheder af interesse i ind– og udland.

Carl Nielsen Selskabet i Danmark blev i sin nuværende skikkelse dannet i 1991 på initiativ af Henning Tjørnehøj, som var Selskabets formand frem til 1996, hvor han afløstes af Henrik Marcussen. Siden 1998 har redaktør Knud Ketting været formand. Bestyrelsen tæller i øvrigt advokat Morten Riise-Knudsen, saxofonisten Torben Enghoff, læge Frank Steensgaard-Hansen, fløjtenisten Mikael Beier og organisten og musikvidenskabskvinden Eva Maria Jensen.

Selskabet lægger vægt på, at dets arrangementer ikke kræver specialkendskab, men er umiddelbart tilgængelige for enhver, som interesserer sig for klassisk musik i almindelighed og Carl Nielsen i særdeleshed. Der indgår normalt levende musikmedvirken i et eller flere af sæsonens arrangementer. Således arrangerer vi jævnligt adgang til lukkede orkesterprøver, hvor musik af Nielsen står på programmet, og hvor der er lejlighed til at stille spørgsmål direkte til de udøvende.

Vi arrangerer også hvert år en eller flere udflugter til Carl Nielsen-lokaliteter eller –begivenheder. Også i denne sammenhæng besøger vi lokaliteter, der ikke er offentligt tilgængelige, såsom Damgaard ved Lillebælt, hvor ganske mange af Nielsens kompositioner blev til.

I efteråret 2008 har Carl Nielsen Selskabet indgået sin første samarbejdsaftale med et udenlandsk komponistselskab, nemlig det polske Szymanowski Selskab. Aftalen bler underskrevet på Carl Nielsens eget skrivebord i Carl Nielsen Museet i Odense af de to selskabers formænd, dr. Karol Bula (tv) og Knud Ketting. Vi skal nu prøve at gøre noget for den nær Nielsen-samtidige polske komponist Karol Szymanowskis musik her i Danmark, mens Szymanowski Selskabet har lovet at prøve at stimulere interessen for Carl Nielsen i Polen. Du kan læse mere om Nielsen og Szymanowski her.I 2005 gik Carl Nielsen Selskabets sommerudflugt blandt andet til Sdr. Stenderup Kirke, ikke så langt fra Kolding og ganske nær Anne Marie Carl-Nielsens fødested Thygesminde. I kirken er nogle af hendes relieffer indmuret i væggen, og der blev  ikke kun lejlighed til at bese dem, men også til en lille improviseret koncert.


Året forinden gik turen bl.a. til Carl Nielsen Museet i Odense, hvor deltagerne fik adgang til Carl Nielsens rekonstruerede stue og hørte daværende museumsinspektør Karsten Eskildsen spille på komponistens eget flygel.
Carl Nielsen Selskabet v. formand Knud Ketting // Nørre Farimagsgade 11, 4.th. // 1364 Kbh. K // mail: info@carlnielsen.dk // tlf: 33 11 96 26